Akkurat her akkurat nå

juli 6, 2010, kl. 22:24 | Publisert i Sånn går no de grønne dagan | 40 kommentarer
Stikkord: , , , , , ,

Akkurat her og akkurat nå kjennes det riktig å si noe. Flere har etterlyst meg her, og det kjennes på tide å gi lyd fra seg. Det har vært et bevisst valg å være borte fra bloggen denne tiden. Jeg har rett og slett blitt bedre. Mye bedre. Så bra at jeg ser på meg selv som frisk.

Jeg jobber 50% og skal øke gradvis videre opp til full stilling. Jeg trener tre ganger i uken og går fjelltur. Det føles som om jeg har fått livet tilbake, og hver dag minner jeg meg selv på hvor heldig jeg er som har fått muligheten til å starte på nytt. Jeg nyter hvert sekund og kjenner hvor godt det er å ha overskudd.

Jeg fant en behandling som passet for meg, med en behandler som jeg hadde tillit til både faglig og som person. Jeg skal innrømme at da jeg dro dit forventet jeg ikke å bli frisk – jeg tenkte at jeg skulle lære å mestre hverdagen litt bedre. Men i løpet av behandlingen fikk jeg kontroll over symptomene, og kunne ikke gjøre annet enn å forkaste mine fordommer mot behandlingen.

Jeg skal ikke våge å påstå at denne typen behandling gjør alle frisk. Og jeg har full respekt for de som har prøvd dette men ikke blitt bedre. Men jeg vil oppfordre de som ikke har prøvd et sånt behandlingsopplegg om å tørre å prøve. Jeg trodde ikke jeg skulle bli frisk av dette, men jeg ble det. Jeg var bekymret for å bli dårligere, men det ble jeg absolutt ikke. Før jeg dro på behandling fikk jeg temperaturstigning og smerter av lett fysisk aktivitet. Fire uker senere trener jeg flere ganger i uken, både styrke og kondisjon, og presser meg selv til å yte maksimalt. Og det kjennes kun godt.

Jeg skal ikke forklare hvorfor kroppen lager symptomer og hvordan man kan kontrollere det. Det er andres jobb. Men jeg håper at det jeg forteller her kan gjøre de som ikke har prøvd noe lignende mer åpne for å tenke mer helhetlig når det gjelder sykdommen sin, og tørre å utfordre sine oppfatninger om sykdom.

Det har vært et bevisst valg å ikke fortelle om dette før. Behandlingen er omdiskutert blant mange pasienter, og jeg ville være sterk nok til å tåle en eventuell diskusjon i kommentarfeltet før jeg ville skrive noe om dette. Jeg kommer ikke til å forklare hva behandlingen bestod av i kommentarfeltet. De som vil vite mer kan lese her, og evt ta kontakt med behandlingsstedet hvis de vil ha mer informasjon.

I forbindelse med behandlingen gjorde jeg også noen viktige valg i forhold til hvordan jeg vil leve livet mitt. Blant annet bestemte jeg meg for å leve livet ute i verden heller enn på nett. Derfor har jeg i en periode vært lite på nett. Jeg har ikke lest en eneste blogg, og dette er første gang jeg logger meg på min egen. Jeg leser ikke lenger om sykdommen, og tenker at noen andre skal løse den såkalte ME-gåten. Det er ikke mitt ansvar.

Nå er mitt fokus å leve. Å nyte øyeblikket. Å være tilstede akkurat her akkurat nå.

Det kommer nok til å bli stille her en stund nå i sommer, mens jeg er ute og nyter øyeblikket. Og mens jeg tenker over om jeg skal fortsette bloggen, om jeg skal starte en ny blogg uten spor av sykdom eller om jeg kanskje skal skrive i et annet format enn blogg.

God sommer til dere trofaste lesere som jeg ser har fortsatt å stikke innom til tross for over en måneds stillhet her inne!

40 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Kjempeflott at du har funnet noe som hjelper for deg. Du får nyte det!

 2. Wow. Gratulerer, Tante Grønn! Jeg gleder meg med alle som har blitt friske – uansett hvilken vei som førte en tilbake. *thumbs up*

 3. Lykke til i sommeren 🙂

 4. SÅ flott! Fint at du har funnet «din vei» mot friskhet. Gleder meg med alle som opplever bedring – uansett valg av behandlingsmetode. Nyt sommeren og gode dager!

 5. Ubeskriveleg glad på dine vegne, Marte — og veldig heldig som får møte deg ute i verda, og ikkje berre på nett! Snakkes snart, kid!!
  Klem, IC 🙂

 6. Så utrolig deilig du må ha det.

  Jeg er kjempe glad på dine vegne og lykke til videre.

 7. Så flott å høre, Marte!
  Nå ble jeg veldig glad.
  Enda en gang ser vi at det som ikke funker for noen, funker utmerket for andre.

  Lykke til der ute -stikker innom når jeg er i Bææærgen 🙂

  1000 klemmer fra Maria

 8. Så fantastisk å høre at du har funnet noe som funker for deg! Jeg gleder meg stort over at du har blitt såpass mye bedre, og ønske deg all mulig lykke til på veien mot full restitusjon!

  Hurra!

 9. Takk for veldig hyggelige hilsener! Jeg setter stor pris på at dere gleder dere med meg 🙂 Jeg føler at jeg feirer litt hver dag, der jeg gleder meg over enkle ting, som å løpe til bussen eller å gå opp trappene fire etasjer. Og aller mest gleder jeg meg over å ha fått den skarpe og gode hjernen min tilbake.
  Ønsker alle sammen gode sommerdager!

 10. Så flott! Alt godt 🙂

 11. Så fantastisk! Nyt livet som frisk og masse lykke til videre! 🙂

 12. Hei Tante Grønn. Jeg har vært «skjult titter» hos deg på bloggen siden jeg selv ble syk i fjor høst. Bloggen din har vært den mest oppmuntrende og beste lesning i en vrimmel av blogger og andre tekster om denne sykdommen. Følelsen av motløshet og manglende håp i forhold til sykdommen forsterkes av mye av det man kan lese på nett. Derfor har jeg stor forståelse for dine vurderinger omkring offlogging. Jeg ser det som en del av rehabiliteringsprosessen å finne andre givende aktiviteter enn livet på nett. Er så glad på dine vegne. Det har vært en fornøyelse å følge deg. Og så bare et lite spørsmål til slutt: Var det slik at du var i ferd med å bli bedre før du gjennomgikk behandingen og at du kanskje ser det slik at behandlingen ga deg et ekstra dytt fremover (som gjorde at fremgangen kom raskere enn du hadde tenkt deg?) Kjenner i alle fall noen som har opplevd det slik.

  • Hei Virmeline! Så hyggelig at du er en fast leser. Det varmer virkelig å høre at du har opplevd denne bloggen som oppmuntrende. Jeg hadde en veldig langsom bedring i løpet av året før behandling, men med mange tilbakeslag. Jeg var til en vurderingstime med behandleren i februar og fikk da tips til en del ting jeg kunne jobbe med, og ble noe bedre i denne perioden. Men det var småtterier i forhold til bedringen jeg har hatt etter behandling. Dersom jeg skulle fortsatt i samme tempo som før, ville det kunne tatt meg flere år å bli så bra som nå. Håper dette var svar på spørsmålet ditt. God sommer!

 13. Jippi, var min første reaksjon, da jeg så at du regner deg som frisk! Det gjelder å finne din vei, og den behandlingen som virker for deg – jeg tror ikke det er det samme for alle .. Veldig glad på dine vegne! Jeg håper du vil fortsette bloggen, om ikke like ofte eller like langt 🙂 Nyt det virkelige livet, og ha en vakker sommer! Om ca. en uke er jeg i Bergen, og skal se Muse live … da skulle jeg gjerne treffe deg? Om det passer. Klem på deg!

 14. For en gledelig nyhet 😀
  Det er godt å høre og fantastisk flott det du forteller!
  Nyt dagene og livet – nei dette var storveis!! Går og tar meg en kaffilurk for å feire – alt godt til deg og fortsatt God Sommer 😀 😀
  Mange varme klemmer fra Lokki

 15. Hurra! Lene har fortalt at du har blitt mye bedre, og jeg har vært så glad for deg! Og nå har jeg kontaktinformasjon til stedet hvor du har vært, uten at jeg trenger å gå via Lene, og det er fint. For dette har jeg lyst til å snakke med legen min om=) God sommer!!!

 16. Så fantastisk deilig du må ha det, gratulerer så mye! 😀

 17. Gratulerer Tante Grønn, det var virkelig fint å høre!

  Jeg har selv prøvd liknende behandling, men opplevde å bli dårligere. Men jeg angrer ikke, da vet jeg at jeg har gjort et forsøk. Jeg tenker at ME bare er en betegnelse på noe ingen vet hva er. Hvorfor fungerer en type behandling på noen men ikke på andre? Har vi symptomer som er så tilsynelatende like at vi ser ut som vi er «likt syke» men at det er store forskjeller og grunner til at kroppen kollapser?

  Det er så mange nyanser, så mange fassetter – altid! Og derfor flere svar som kan være riktige.
  God sommer til deg:-))

 18. Kjempeglad på dine vegne! Nyt det…og sommeren! KleM 😉

 19. hei tante grønn!
  Gratulerer som frisk!Din heldiggris! Jeg har fulgt bloggen din en stund og syns det er oppmuntrende å stikke innom deg. Jeg håper du fortsetter å blogge på en eller annen måte. For oss som fortsatt er syke er det fint å ha en plass som denne å logge seg inn på.Du er så flink å skrive! Nå lurer jeg på, hvor lenge har du hatt ME før du ble frisk?

  • Takk for hyggelig kommentar! Veldig kjekt at du syns det er oppmuntrende å komme innom her 🙂 Jeg var syk i nesten to år før jeg ble frisk.

 20. Så flott at du har funnet veien ut av sykdommen din. Det hadde jo vært topp om dette hadde vært oppskriften for alle med diagnosen ME. Vi må ikke glemme at dette er et komplisert felt, og at ME har mange grupper som krever mange tilnærmingsmetoder. Det som er løsningen for noen, kan gi motsatt effekt for andre.

  God sommer!

 21. Så herlig! 🙂 Det er flere veier ut av dette, eller i allefall til å bli bedre av det, og det er så godt å oppleve å finne den/de. Jeg har gjort det selv, men ikke med hjelp av noe som helst av «behandlinger» i noen form. Hadde jeg vel aldri trodd! Og er langtfra frisk, men myyyye bedre. For øyeblikket er livet så godt å leve.. måtte det vare, og måtte mange, mange fler finne sin vei/få hjelp til det evnt. og få gode dager. God sommer:)

 22. Godt å høre!Jeg er virkelig glad på dine vegne:)Håper du nyter gode sommerdager med varme, sol, is og bølgeskvulp.

 23. Takk for alle hyggelige kommentarer og hilsener!
  Til de som understreker at dette ikke er veien ut for alle, så vil jeg gjerne gjenta det jeg sa i teksten overfor, at man ikke vet før man har prøvd. Jeg trodde ikke selv at jeg skulle bli frisk av dette, men jeg ville ikke at noe skulle være uprøvd. Har man prøvd og ikke har effekt, så vet man i alle fall det.

 24. Hipp hurra, dette var gledelig lesing! 🙂 Litt vemodig også; din avgjørelse gjør at jeg ikke får «se» så mye til deg. 😦 Egentlig er det en egoistisk tanke, så nå skal jeg bare glede meg med deg og det nye livet ditt!

  Jeg takker for følget i lang tid og ønsker deg alt godt i fremtiden!

  Varm klem

 25. Yes og yes!! Jeg blir happy happy av å lese dette! M

 26. Gratulerer!!! Det kan vel ikke finnes noen større lykke enn å bli bedre av denne dustesykdommen!! 😀
  Gleder meg på dine vegne og lytter til det du sier!!
  Klem

 27. Det er lenge siden du skrev dette innlegget, men jeg føler jeg må legge igjen noen ord. Har lest i bloggen din lenge, så må jo si at jeg savner deg litt! Samtidig er det nok ikke dumt å ta et skritt tilbake fra nettverden innimellom. Sykdom eller ikke!

  Gratulerer så mye med å ha blitt frisk. Jeg er så glad du torde å gjøre noe du kanskje ikke hadde helt tro på. Du er jo beviset på at den som intet våger, intet vinner. Du våger, og du vinner! 😀 Det syns jeg du fortjener. Så er jeg glad for å høre at en behandlingsmetode jeg har litt tro på (uten at jeg kan noe som helst om dette, utenom det jeg leser om i de mange ME-bloggene rundt omkring.. hehe) funket. Hipp hurra for deg!

  Stor klem

 28. Hurra! Hurra! Hurra! :))

  Nyt sommeren, Tante Grønn.

 29. Gratulerer med livet!!!! Det er deg virkelig forunt! Gledelige nyheter for oss som har tenkt på deg og krysset fingrene for deg 🙂
  men også gledelige nyheter for andre med ME: det finnes fortsatt håp! God sommer til deg og dine. Klem

 30. Gratulerer så mye, Tante Grønn!! Nå ble jeg glad 🙂
  Stor, stor klem og mange ønsker om en fortsatt nydelig sommer og en herlig høst!

 31. 🙂 Blogger ikke så ofte jeg heller …men jeg var vel ikke den eneste som gråt en skvett over denne posten. Vi er så glade for å ha deg tilbake i øyeblikket, du fantastiske, flotte Marteliten. Måtte hell og lykke følge alle de faste leserne dine, som vi også har blitt så godt kjent med. Det er mange veier til Rom, og flere og flere av dem vil få lyktestolper, det tror jeg på.

 32. Så utrolig hyggelig å høre! Lykke til videre! 😀

 33. Hei Marte,
  jeg ble veldig glad for å høre lyd fra deg igjen, takk for at du skrev! Jeg var jo begynt å bli bekymret for deg, trodde du var blitt dårligere. Selv om jeg ikke kjenner deg annet enn fra å lese siden din, så blir man jo et lite samfunn som bryr seg om hverandre! Det gleder meg å høre at du har blitt så bra!!

  Jeg lurer på: Er det mulig at du kunne ha skrevet et innlegg der du forteller mer i detalj hva den behandlingen gikk ut på, et slagst lite lynkurs, som kanskje kunne være til inspirasjon for andre? Er jo klar over at det er omfattende, likevel kan ofte små bidrag føre til små endringer i riktig retning.

  Selv om ME består av ulike sykdommer med ulik behandling, tror jeg nok at mange behandlingsformer kan bidra litt i riktig retning for svært mange av oss.

  • Hei Mirabell!
   Takk for din omtanke. Den setter jeg veldig pris på.

   Jeg har tenkt en del på det, men vil helst ikke skrive for mye i detalj om behandlingen. Ikke fordi jeg ikke vil dele dette med andre som kan ha nytte av det, men fordi man ikke helt kan lese seg til det. Man trenger interaksjonen med behandler og gjerne andre som mottar samme behandling. For meg var det viktig at dette ble gjort i en gruppe, og jeg tror noe av styrken i behandlingen ligger i dette.
   Men jeg kan f.eks anbefale en bok som heter «Akkurat nå» av Jon Kabat-Zinn. Den tar for seg noe av det vi gjorde som en del av behandlingen. Jeg håper du kan ha glede av denne boken. God bedring!

 34. Hei Tante Grønn 🙂

  Etter å ha lest dette blir jeg veldig oppstemt og glad.
  Kanskje jeg skal prøve. Men hvordan fungere det på smerter. Jeg har store smerter i hodet. Jeg har vært veldig bra lenge, men har fått tilbakefall de siste ukene. Og er nå ganske dårlig. Skal jeg eventuelt søke via lege for å komme dit og kan alle i Norge som har ME søke.
  Orker ikke å lese så mye, men skal innom for å se om du svarer.

  Hilsen Lykke

  • Jeg anbefaler virkelig dette behandlingsopplegget! I tillegg til å bli frisk har jeg også lært gode teknikker som kan brukes på andre områder i livet 🙂
   Hodepine var «mitt smertesymptom» da jeg var syk, og den har jeg fått helt kontroll på nå.
   Du må bli henvist dit fra din fastlege. Tror folk fra hele landet kan bli henvist dit. Men hvis du skal få dekket reisen må du kanskje vise til at det ikke finnes tilsvarende tilbud i din helseregion.
   Lykke til og god bedring!
   Stor klem til deg 🙂

 35. Det hørtes veldig bra ut 🙂
  Jeg var i bra form helt til 3 uker siden. Da fikk jeg en ny forkjølelse og gikk inn i en nye runde med ekstra smerter og utmattelse.
  Og det er litt krise, da vi er avlastingshjem, jeg har jobb og er i studier.
  Nå greier jeg ikke å tenke, men klarte å kjøre og dra oss alle med på fotballbanen i dag. Fikk engasjert ungene, og litt meg selv også. Frisk luft gjør godt, og en trenger bevegelse. Nå skal jeg snakke med legen i morgen. Det er så mye spennede som kjer i hverdagen, har ikke tid til å bli sykere. Men heller ta imot gode råd og hjelp.

  Tusen takk 🙂

  • Jeg vet det er vanskelig, men jeg tror det er viktig å ikke la det bli en krise når man kjenner litt på utmattelsen igjen. Å bli stresset av det øker sannsynligvis aktiveringen og alt det som kroppen har lært at den skal reagere med symptomer på. Det er ikke lett å ikke bekymre seg over det. Det vet jeg godt, fordi jeg selv har kjent på utmattelsen denne uken og har måttet jobbe masse med meg selv for ikke å la stress og bekymring ta overhånd. Lykke til hos legen i morgen!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.
Entries og kommentarer feeds.

%d bloggere liker dette: