De tre vise rom

januar 22, 2012, kl. 19:09 | Publisert i Sånn går no de grønne dagan | 2 kommentarer
Stikkord: , ,

For noen uker siden var jeg så heldig å få være med på et seminar kalt «Vismennenes dag». Dette var på 13. dag jul, som jo også kalles Hellig tre kongers-aften. Seminaret tok utgangspunkt i myten om de tre vise menn, og handlet rett og slett om visdom. Man kan være rik på kunnskap uten å være vis, og dette seminaret var en bevisstgjøring på hvem og hva vi ser på som vise og vist, hvordan vi kan bli mer vise og hva som hindrer oss i å ta vise beslutninger. Og selv om seminaret egentlig handlet om ledelse syns jeg alt vi snakket om var overførbart til livet generelt.

En av sesjonene handlet om hva som hindrer oss i å ta vise beslutninger. Vi ble delt inn i grupper og skulle gjennom å gå inn og ut av forskjellige rom diskutere akkurat dette. Det ene rommet ble kalt «Det ytre rom». Her skulle vi reflektere over hvilke ytre ting som hindret oss i å være vise. Ytre begrensninger kan for eksempel være andres forventninger eller ytre betingelser for hvordan livet vårt er, som f.eks. jobbsituasjon, økonomi, press fra andre og lignende. Det neste rommet ble kalt «Streberrommet». Her skulle vi reflektere hvordan vår egen streben kunne begrense oss i å være vise. Det siste rommet ble kalt «Klausrommet» og skulle gi refleksjon over hvilke praktiske ting i livene våre som hindret oss i å ta vise beslutninger.

I tiden etter Vismennenes dag har jeg stadig vendt tilbake til disse rommene i tankene mine, og prøvd å sortere litt hva som påvirker meg når jeg tar beslutninger. Når er det andres forventninger styrer beslutningene mine? Når er det mitt eget ønske om å vise meg selv og andre hva jeg kan få til som påvirker mine valg? Og når er det travelhet og tilkortkommenhet som styrer meg? For ofte er det disse tingene som påvirker valgene mine, og styrer meg bort fra det jeg vet er vist og godt i eget liv. Denne lille rominndelingen har gitt meg et verktøy til å gjøre en mental opprydning når jeg skal ta valg i livet – små eller store.

Hva er det som styrer dine beslutninger? Klarer du å være vis i dine avgjørelser i livet? Tenk litt over disse tre rommene, og se om du klarer å sortere hva som hører hjemme hvor. Og kanskje, etter denne opprydningen, finner du tilbake til det du selv syns er viktig i ditt liv.

Reklame

2 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. *grubler*

  * her har jeg da vært før?! *
  -Endringer gir ringvirkninger og påvirker kontinuerlig, så helt eksakt kan man vel ikke være ?

  *grubler videre*
  -med ønske om en balansert og mild uke 🙂

 2. Kjære Marte!
  For et fantastisk verktøy, og takk for at du deler det! Spre det og verden blir et bedre sted å være!
  Klem fra Marianne (som venter i spenning på mail ;-))


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.
Entries og kommentarer feeds.

%d bloggere liker dette: