Tilstede

november 18, 2010, kl. 10:15 | Publisert i Sånn går no de grønne dagan | 17 kommentarer
Stikkord: , , , , ,

Denne uken ble det publisert en artikkel i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Science, som umiddelbart fanget min interesse. Forskerne hadde mottatt registreringer via iPhone fra rundt 5000 mennesker i 83 forskjellige land om hvordan de hadde det akkurat da de fikk melding fra forskerne, hva de holdt på med og om de tenkte på noe annet enn det de holdt på med.  Ikke så overraskende viste det seg at folk en stor del av tiden tenkte på noe annet enn det de drev med, altså de dagdrømte. Men et viktigere funn er det at folk var mindre lykkelige når de dagdrømte, uavhengig om det de tenkte på var noe positivt eller negativt.

Vi har vel alle hørt det, at det er viktig å leve i nuet. Kanskje særlig har vi det fra Østens filosofer, med meditasjon som et godt eksempel på det å være fullstendig tilstede i øyeblikket. Også noen retninger innen psykologien bruker aktiv tilstedeværelse som en viktig del av behandling, som for eksempel mindfullness, eller oppmerksomhetstrening som det heter på norsk. Og selv om man har påvist effekt av slik behandling, har man tidligere ikke hatt vitenskapelig belegg for å si at man har det bedre ved å være tilstede i øyeblikket. Men nå har vi det. Det er riktignok en tidlig studie som må bekreftes gjennom videre forskning med videre forskningsbefolkning (f.eks. folk som ikke har iPhone…), men det er et utrolig spennende funn som bekrefter min helt personlige og ikke-vitenskapelige erfaring.

Jeg har øvd meg på å være tilstede akkurat her, akkurat nå. Ikke i tanker om ting jeg skal gjøre eller huske, og ikke i tanker om hvordan ting kunne ha vært. Men bare tilstede her og nå. Og jeg har det mye bedre hver eneste dag. Noen dager er det vanskeligere enn andre, men som med all trening så blir det lettere med tiden. Rett og slett mental kondis.

Her er noen tips til hvordan du kan øve deg på å være tilstede:

– Lukk øynene, kjenn på hvordan du sitter eller ligger. Kjenn så på pusten, hvordan du trekker pusten inn og ut. Kjenn på hver innpust og utpust, hvordan luften strømmer og hvordan brystkasse og mage hever og senker seg. Kjenn på pausen mellom utpust og innpust. Når tanker dukker opp, og det vil de gjøre, lar du oppmerksomheten slippe tankene og fokuser på pusten igjen. Denne øvelsen kan du gjøre i bare noen korte øyeblikk for å hente deg selv tilbake til nuet, eller fortsette så lenge du vil.

– Når du er ute og går, kjenn etter hvordan det føles i beina og føttene dine. Hvordan vekten fordeles og skifter fra et ben til et annet. Kjenn på hvordan føttene er i kontakt med bakken og hvordan de løftes opp fra bakken. Kjenn hvordan muskler strammes og slapper av igjen. Ha fullt fokus på dette, og hver gang tanker dukker opp, lar du tankene fare og flytter oppmerksomheten tilbake til beina dine igjen.

– Når du er ute og går, stopp helt opp og stå godt med vekten fordelt på begge ben. Lukk øynene og konsentrer deg om å lytte til lydene rundt deg. Fuglesang, motordur, regndråper, ryggesensorer, vind i løvet…de lydene som er akkurat der akkurat da. Lytt til hver enkelt lyd og la lydene få all din oppmerksomhet. Etter en stund kan du åpne øynene, og gi synsinntrykkene samme oppmerksomhet som du gav lydene.

– Når du er ute og går, eller ser ut vinduet, se på ting med nysgjerrighet og fullt fokus. Fokuser for eksempel på en farge om gangen, eller se på et mønster eller konturer. Se på trær som beveger seg i vinden, og bruk all din oppmerksomhet på å se bevegelsen i greinene og i løvet.

– Når du holder på med noe, for eksempel lager mat, gi det du holder på med din fulle oppmerksomhet. Se på formen på grønnsakene du tilbereder, undersøk fargen og formen, lukten, smaken. Bruk alle sansene til å være tilstede i akkurat det du holder på med.

Hvis du øver deg på disse tingene, vil du etter hvert oppdage at det er lettere å være tilstede i ting du gjør. Jeg øver meg på å være tilstede hver eneste dag. Og etter å ha trent over tid, kan jeg enkelt flytte fokus til pusten når jeg oppdager at tankene er på vei andre steder. Det tar meg raskt tilbake til øyeblikket. Her og nå. Og da er jeg mer fornøyd også. Tilstede.

17 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Dette er noe vi alle burde vært bedre på. 🙂 Jeg øver meg spesielt på det med pusten, for jeg merker at jeg kan få kroppen til å slappe mer av og roe tankestrømmen. Det er deilig! Her om dagen fikk jeg til og med skryt av en fysioterapeut fordi jeg pustet så bra, så det virker! 🙂

  • Pusteøvelser er nyttige! Men fant på et tidspunkt ut at jeg trengte å øve i forskjellige situasjoner. Ikke alltid at man kan legge seg ned og puste i stillhet. Og har hatt stort utbytte av å øve meg på å være tilstede i konkrete situasjoner. Sammen med andre folk. Når jeg jobber. Når jeg blir opprørt over ting jeg ikke kan gjøre noe med.

 2. Fint at de har begynt å forske på dette. Tilstedeværelse er jo helt åpenbart bra når man først har oppdaget det og øvd seg, slik du beskriver så fint her. Men for mange er forskningsresultater avgjørende for om de skal ta det på alvor. Fremdeles er det mange som oppfatter Mindfullness som «new age-kvakksalveri». Da kan forskning virke beroligende… Håper du sier fra om du finner mer fagstoff om dette 🙂

  • Ja, det er som du sier en selvfølgelighet samtidig som vi vil se dokumentasjon på effekt. Finnes etter hvert en del forskning på effekt av mindfullness-teknikker. Du skal ikke se bort fra at det blir mer om det her inne 🙂

 3. Så fint at du skriver om dette! Jeg er helt enig med deg, og øver på mye av det samme i hverdagen. I forhold til mine barn har det fantastisk virkning å være tilstede i nuet. Se dem i øynene, puste rolig og være mentalt tilstede. De sier ikke noe, men de blir mer fornøyd av å ha foreldre som er tilstede i nuet (er min erfaring).
  Tenk at noe så naturlig som å være der du er, -og ikke der du ikke er, skal være så vanskelig i praksis. Men som du sier, øvelse gjør mester. Jeg tror det er greit å finne sine øyeblikk i hverdagen der man husker på å være i nuet. For min del er det når jeg kjører bil, går tur og henger opp klær (!).
  Tror vi vil høre mye mer om dette i fremtiden, og flott at forskningen støtter egne erfaringer.

  • Jeg opplever også at det har god virkning å være tilstede i nuet når man er med andre mennesker. Se på øynene, uttrykket, munnen som snakker, puste rolig og bare være tilstede i det som blir sagt. Vi får fortsette å øve oss, Hanna, i våre øyeblikk 🙂

 4. Så godt å lese om fremgangen din, og tusen takk for at du deler gode råd og øvelser 🙂
  Jeg har problemer med konsentrasjon og hukommelse på grunn av lavt stoffskifte, og dette er øvelser jeg kan gjøre i hverdagen uten for mye styr.

  • Håper at dette kan være til nytte for flere! Disse øvelsene er enkle, og krever ikke så mye konsentrasjon eller hukommelse. Og så blir det lettere og lettere jo mer du øver 🙂

 5. For meg stemmer det i hvert fall at jeg er mest lykkelig når jeg klarer å være fullstendig til stede i øyeblikket. Det er nok derfor jeg foretrekker bratt skikjøring og kampsport framfor jogging. Aktiviteter der jeg enten går på trynet eller får en på trynet om jeg ikke fokuserer ordentlig tvinger meg rett og slett til å være fullt og helt til stede i øyeblikket.

  Det er forøvrig litt ironisk at undersøkelsen du viser til var gjort via iPhone. Jeg har aldri vært mindre tilstede i nuet enn etter at jeg fikk iPhone, og det trur jeg gjelder maaaaange.

  • He he, jeg tenkte det samme som deg ang iPhone 😀 Sånne duppeditter som gjør oss tilgjengelige og verden tilgjengelig for oss hele tiden, har en tendens til å stjele fokus. Kanskje enda mer grunn til å øve på å være tilstede i nuet 😉

   • Jepp. Som en start har jeg sletta Tweet Deck fra telefonen…

 6. Som å høre den gode stemmen til f.eks. Michael de Vibe.. 🙂 Fantastiske verktøy jeg heldigvis har hatt glede av i endel år nå som kronisk syk. Spennende med forskningen!

  • Har også brukt CD-en til deVibe en del, men følte etter hvert behov for å styre oppmerksomhetstreningen selv. Det har gjort den mer variert og jeg føler at jeg får mer ut av det.

 7. Så spennende at noen har forsket på dette. Jeg begynte å øve meg for noen år tilbake, og etterhvert har det blitt mer automatisk. Jeg øvde meg på det rett og slett ved å legge ned et slags «forbud» mot å tenke for mye fortid eller fremtid, og da har man jo bare dette øyeblikket og tilstedeværelsen igjen å konsentrere seg om.

  • Øvelse gjør mester, og etter hvert tenker man ikke på det som å øve, fordi det har blitt automatisk. Å tenke på fortid og fremtid tar opp mye plass. Når man klarer å legge det av seg, i alle fall innimellom, kjennes det utrolig godt å kunne bruke all kapasiteten på å være tilstede i øyeblikket.

 8. Så fint at du skriver om et så viktig tema for vår tid! Å være bevisst tilstede i eget liv er jo selve forutsetningen for faktisk å LEVE det livet du ønsker. Uten oppmerksomhet på det som er virkelig her og nå kan vi ikke endre på noe heller.

  Så vidt jeg vet er det gjort ganske mye forskning på effekten av mindfulness / oppmerksomt nærvær (bl.a. av vinneren av Nobelprisen i Medisin 2009) + veldig mange flere.

  Min egen erfaring som lederutvikler, samtalepartner for livsutfoldelse og Reconnective healer er at vår tilstand av VÆREN + INTENSJON er selve skaperkraften i universet. Og vi besitter den alle sammen! Er ikke det fantastisk?

  Nå må jeg videre. Skal holde introduksjonskurs i mindfulness om et par timer. Gleder meg 🙂

  • Takk for hyggelig kommentar, og velkommen hit, Geir! Veldig sant det du sier om at hvis vi ikke er oppmerksomt tilstede er det vanskelig å endre på noe. Paradoksalt nok er det utfordrende å legge av seg frustrasjoner over fortid og fremtid og å klare å være tilstede. Men øvelse gjør mester, og jeg tror jeg blir litt bedre hver dag.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.
Entries og kommentarer feeds.

%d bloggere liker dette: