Like barn leker best?

oktober 12, 2008, kl. 12:58 | Publisert i Grønn med rød sokk | 6 kommentarer
Stikkord:

Så er saken her igjen. Med jevne mellomrom har noen laget en statistikk over hvem som er gift med hvem. Aftenposten skriver at leger er den yrkesgruppen der flest gifter seg med hverandre. Blant yngre leger er nå 1 av 3 gift med en annen lege. Tidligere var det først og fremst sykepleiere legene giftet seg med. Endringen forklares med at andelen kvinner i legeyrket øker og at kvinnene ikke vil gifte seg under sin stand.

«De vil tydeligvis ikke pare seg med noen under sin egen stand, for å si det på den måten», uttaler Olav Aasland, leder av Legeforeningens forskningsinstitutt

Det er flaut når ens egne kommer med så lite nyanserte uttalelser som dette. Mange møter sin partner i løpet av studiene eller på arbeidsplassen. Et sykehus er en kvinnearbeidsplass. Andelen menn blant sykepleiere er svært lav, mens andelen menn blant legene fremdeles er høy. Er det da rart at mange kvinnelige leger blir sammen med en annen lege?

Selvfølgelig skal man ikke se bort fra sosiale forventninger om kjønnsroller, men det blir helt feil å kun fremheve kvinnene i dette. Mange menn liker ikke at partneren deres har en jobb med mer ansvar, større status og høyere lønn enn dem selv.

Forskere blir ofte kritisert for å være for nyanserte og omstendelige i sine uttalelser til pressen. Det gjelder tydeligvis ikke for Aasland.

Reklame

6 kommentarer »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Hallo hallo, man forelsker seg stort sett i noen man omgås (Min mor var riktignok forelsket i Paul McCartney på 60-tallet, men det var på avstand. Avstandsgifte finnes jo ikke, og Paul McCartney er ikke min far). Når man nærmest bor på doktorskolen eller jobber vakter non stop er det ikke rart man er uoppfinnsom og ender opp med en kollega. Det krever litt å gå på en byggeplass og bli kjent med en snekker. Men noen vi kjenner har jo klart det også!!

  2. Nettopp! Det er jo sånn det er. Men enkelte har jo klart å komme seg utenfor doktorboblen og har funnet seg snekkere, journalister, militære og annet 😉

  3. Eg kan ikkje seie at eg er særleg imponert over Legeforeningen sine såkalla statistikk-ekspertar, iallfall ikkje deira evner til å kommunisere forskningsresultata til media. Dette er jo så enkelt som du peikar på, Marte: Tidlegare ar det mange mannlege legar, få kvinnelege legar, men mange kvinnelege sjukepleiarar, hjelpepleiarar etc. Kva kombinasjon av mann og kvinne er mest sannsynleg? Enkelt, det er sjølvsagt mannleg lege og kvinneleg sjukepleiar/hjelpepleiar! Nå er det derimot mange mannlege OG kvinnelege legar, mange kvinnelege sjukepleiarar/hjelpepleiarar, men fortsatt få mannlege sjukepleiarar/hjelpepleiarar. Kva kombinasjon av mann og kvinne er mest sannsynleg nå..? Jo, det er også såre enkelt: mannleg lege pluss kvinneleg lege, eller mannleg lege pluss kvinneleg sjukepleiar/hjelpepleiar. Dette er jo ikkje verre sannsynleghetsrekning enn: du har x antall røde kuler i ei bolle, og x antall blå kuler. Du trekker to kuler fra bolla, kva er sannsynligheten for ei rød og ei blå kule? Det avheng av antallet blå og røde kuler, og det same gjeld for valg av partnar på sjukehuset! 😀
    Eg synest det virkar lettvint og veldig gammaldags å konkludere med at det er fordi kvinner ikkje vil gifte seg under sin eigen stand! Sin eigen stand – kva århundre lever han i egentleg..? Kanskje det heller er slik at når menn nå har valget, vil dei heller velge partnar med lik bakgrunn og like høg utdanning..? Nei, det var så i strid med den tradisjonelle kjønnsrolletenkninga at tanken ikkje eingong har streifa våre statistikar-venner i Legeforeninga.. Ok, takk til meg! 😀

  4. Herlig, visste at du kom til å hisse deg over denne saken, IC 😉 Men det er jo mest til å le av. Disse forskerne har jo tydeligvis ikke kontakt med tiden lenger.

  5. Jeg er ihvertfall veldig glad for at min mann tar fri fra jobben i 9 mnd for at jeg skal til Texas p[ oppdrag PhD grad … Men det er noe sant i det som blir sagt og … vi jenter har et ansvar for aa vaage aa se to ganger paa disse gutta som har mindre utdanning enn oss hvis det skal bli likestilling paa ordentlig. Og saa maa vi toerre aa la gutta ta mer ansvar hjemme da. Jeg foeler jeg har gjort mitt naar jeg har gifta meg med en som har treaarig hoeyskoleutdanning (selv om han fortsatt tjener mer enn meg som har 7 aar paa universitet og 17mnd turnustjeneste … )

  6. Tror du har rett i at vi jenter absolutt har et ansvar, Mona. Men på samme måte har gutta også et ansvar for ikke å bli redd av jenter med høyere utdanning eller lønn.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.
Entries og kommentarer feeds.

%d bloggere liker dette: